Lækkerier fra Laos i Nakskov

Friskrullede forårsruller og stegte ris ”Lao-style” til 225 personer var ingen forhindring for fødevareleverne fra Nakskov, da de i weekenden rullede wokken ud på torvet og lavede en gastronomisk kulisse til et børnekunstprojekt.

”Jeg blev i foråret spurgt, om vi ville deltage til fernisering af projektet d. 1. sep. Det sagde jeg ja til, fordi eleverne skal have viden om forskellige madkulturer og kunne betjene/vejlede kunder. Det levede projektet op til og eleverne var virkelig gode – smilende og glade ” siger en pavestolt faglærer, Dorte Skov Jensen og uddyber:

”Eleverne klarede det bare så flot, selvom de kun har været på uddannelsen i tre uger. Fredag tilberedte og forberedte vi, hvad vi kunne, og på selve dagen havde eleverne travlt fra det begyndte klokken 11.00. Vi havde dårligt stillet boden op, før det væltede ind med glade, nysgerrige gæster. Klokken 13.30 havde vi udsolgt.”

Flere informationer om projektet, finder du her:

https://www.facebook.com/Laos-dreams-1769019279827673/

Opskrift på forårsruller med rispapir (3 personer hovedret )

  • 12 stykker rispapir – det passer cirka med en pakke på 130 g.
  • 3 friske gulerødder, 2 forårsløg, ½ bakke baby spirer, ½ agurk
  • 100 g grøn spidskål og 100 g. rød spidskål, 100 g rest af kyllingekød eller rejer
  • Hoisin sauce, sød chilisauce, 1 stk. frisk ingefær på størrelse med en tommeltot
  • 1 fed hvidløg, saft af 1 -2 lime, salt og peber, olivenolie

Metodik:
Skræl og riv ingefæren ned i en mindre skål. Pil hvidløgsfeddet og riv også det ned i skålen. Kom limesaft og olivenolie – lidt mere olie, end limesaft – ned i skålen og rør det godt sammen. Pluk kyllingekødet i mindre stykker eller hak rejerne fint. Kom kylling eller rejer i en skål og hæld ingefær-lime-hvidløgsmarinaden over og vend det godt sammen. Sæt til side.

Skræl gulerødderne og skær dem i julienne i 3 cm længde. Halver agurken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Skær også agurken i julienne i samme længde som gulerødderne.

Rens forårsløgene og skær dem i tynde strimler, julienne, samme længde som gulerødder og agurk. Skyl kålen og tør den godt. Snit den meget fint i tynde strimler. Skyl babyspirerne rigtig, rigtig godt.

Find en stor skål frem og kom godt med koldt vand i. Skålen skal have et større omfang end dit rispapir.

Find et rent viskestykke frem og læg det ved siden af skålen.Læg forsigtigt et ark rispapir ned i skålen med det kolde vand og lad det ligge der i 30 sekunder. Det virker stadig stift, når du tager det op, men det ændrer sig. Læg forsigtigt dit våde rispapir på viskestykket og voila – nu er det blødt og medgørligt

Fordel lidt af alle grønsagerne lidt ind mod midten af rispapiret, kom lidt kylling eller rejer på. Fold rispapiret ind over fyldet, kun fra den ene side, så fyldet er dækket af rispapir på én side, men det skal stadig stå åben i den modsatte side og enderne. Fold nu begge ender ind over fyldet og fold/vend/rul rispapiret ind over resten af forårsrullen. Sådan laver man en forårsrulle.