Lokal ærgrelse over forslag om loft på studieturens pris

Nye automekanikere på CELF
20. december 2019
Tre elever til DM i Skills
16. januar 2020
Vis alle

Lokal ærgrelse over forslag om loft på studieturens pris

Rektorerne på to af Lolland Falsters erhvervsgymnasier ærgrer sig over, at uddannelsesminister Pernille Rosenkrantz Theil ønsker et loft på egenbetalingen, når eleverne skal på studietur. De må fremover ikke koste mere end 3.000 kroner, fordi ministeren mener, at de dyre studieture skaber a og b hold.

Før jul var 3.B fra handelsgymnasiets internationale linje i Nykøbing Falster på studietur til New York. Medmindre gymnasiet og eleverne bliver meget kreative eller finder en pose guld i gemmerne er den slags studieture formentligt en saga blot, hvis det står til uddannelsesminister Pernille Rosenkrantz Theil. 3.000 kroner skal ifølge hende være maksimum for egenbetaling af studieture på både gymnasier og erhvervsskoler:

– Vores vurdering er, at vi er nede i et beløb, hvor det godt kan lade sig gøre. Og så lægger vi op til, at skolen skal forpligtes til at sikre, at de sidste kan komme med ombord, hvis der selv med det beløb viser sig, at der er nogle, der ikke kan være med. Det faste beløb betyder også, at man som familie ved, hvad man har at gøre med, siger hun

Forslaget har fået en blandet modtagelse blandt organisationer og politikere – helt lokalt bliver det modtaget med en vis portion skepsis. På handelsgymnasiet, hvor Helle Holst er rektor, er det især den internationale studieretning, der vil blive ramt. I et område af Danmark, hvor lønningerne ikke er blandt landets højeste, opretter de ellers for første gang to klasser på den populære retning.

”Forslaget vil ramme alle vores studieture, men særligt den vi har på 3. overgang. Vi gør rigtig meget ud af at fortælle om omkostningerne, hvis man vælger den studieretning. Det gør vi allerede længe inden eleverne vælger retning – og lægger desuden op til at eleverne i videst muligt omfang sparer op og finansierer selv, for at få den læring med. Jeg har svært ved at se, at der er et problem her, når vi i vores landsdel kan præstere to klasser, der vælger retningen med flest studieture,” siger hun fra kontoret på Merkurs Plads.

I samme bygning, lige overfor Helle Holst, har en anden rektor, Bo Rasmussen fra teknisk gymnasium, sit kontor. I både 1.,2. og 3. g er eleverne på studieture, dog primært indenfor Europas grænser. Også hos Bo Rasmussen vækker ministerens forslag undren:

”Vi gør allerede rigtig meget for at inkludere alle i studieturene. I de tilfælde hvor et ungt menneske af den ene eller den anden grund ikke har råd til turen, sørger vi for afdragsordninger, der gør det muligt. For nogle af de unge er det første gang, de overhovedet er ude at rejse og de vokser enormt – socialt og fagligt. Vi har udelukkende gode erfaringer med at kunne tilbyde en studietur i trygge rammer,” forklarer han.

De to rektorer vil nu afvente om forslaget bliver vedtaget. Pernille Rosenkrantz Theil har i landsdækkende medier lagt op til at eleverne samler mere ind eller at gymnasierne finder pengene til at finansiere en større del af turen. En studietur til for eksempel Budapest eller Barcelona, som 3. årgang på teknisk gymnasium tidligere har været afsted på, er den dyreste og koster typisk omkring 3800 kroner.

”Hvis vi skal gøre det billigere, må vi skære ned på oplevelserne. Det er ærgerligt. Vi tager jo ikke til Budapest for at bruge tid på hotelværelset,” slutter Bo Rasmussen.