CELF bakker op om projektet “cykling uden alder”
23. august 2017
Træning forud for restaurantdysten på Sydhavsøernes Frugtfestival
1. september 2017
Vis alle

Teknisk Gymnasium forsker i tang med SDU

Teknisk Gymnasium, Nykøbing F. er gået sammen med Syddansk Universitet i et europæisk forskningsprojekt, som skal gøre os bedre til at udnytte de enkelte dele af en råvare.

Hvor meget salt, fedt og tørstof er der i tang fra kysterne på Lolland og Falster? Måske ikke et klassisk åbningsspørgsmål for en romantisk flirt, men det er også mere et interessefællesskab, der præger forbindelserne mellem det tekniske gymnasium i Nykøbing F.(HTX) og Syddansk Universitet (SDU). I projektet Biocas, som er støttet af EU’s Interreg North Sea Region, arbejder de to uddannelsesinstitutioner sammen for at finde nye veje til at udnytte forskellige råvarer bedre.
”Indtil videre har eleverne bidraget med at indsamle og analysere tang. De lærer at analysere for eksempel fedtindholdet i vores nybyggede laboratorier. Med den viden kan de gå videre i det videnskabelige arbejde, grave i artikler og holde deres egne resultater op imod tidligere videnskabelige konklusioner,” fortæller Nicholas Barnes, lektor i kemi, proces- og levnedsmiddel på HTX.
Elevernes viden og analyseresultater deles med studerende og forskere på SDU, som tager forskningen til næste niveau. Det kunne for eksempel være muligheden for at udvinde det ekstremt sunde omega 6 fedt direkte af tangen fremfor af fisken. ‘

Blod på tanden

At elevernes arbejde på den måde har potentiale til at blive til noget mere end et skoleprojekt virker ekstremt motiverende:
”Det giver virkelig vores elever blod på tanden, når deres arbejde bliver brugt til noget. Derfor forventer vi os en hel del af samarbejdet. Det er klart, at et besøg på SDU får en lidt anden dimension, når man for eksempel skal nørde tang, fremfor bare at se stedet,” siger lektoren.
De tekniske gymnasielever går i mange forskellige retninger med deres eksamen. Det er altså ikke skæbnebestemt, at en dygtig HTX’er bliver biokemiker. Tidligere elevers karrierer er gået i så forskellige retninger som filminstruktør, jurist og kommunikationschef. Men HTX-elever arbejder gerne i projekter af op til 8 ugers varighed og har ofte stor erfaring fra laboratorier. Måske derfor rygtes det, for eksempel på internetmediet Reddit, at HTX’erne, særligt i det første år, har en lille fordel på videregående, naturvidenskabelige uddannelser.

Mikkel B. Jensen og Emma Thiesen i de nye kemilokaler på HTX i Nykøbing F. Foto: Ingrid Riis