Lokal ærgrelse over forslag om loft på studieturens pris
13. januar 2020
Lau Blytt Haubro vandt guld ved DM i Skills 2020
20. januar 2020
Vis alle

Tre elever til DM i Skills

I denne uge drager tre elever afsted til Bella Centret for at dyste i Danmarksmesterskaber i Skills for erhvervsskoler. De 3 elever er:

Jonas Buus Sørensen, i lære som kok hos Restaurant Vinkælderen i Nykøbing F.

“Jesper, har du et godt råd til at få hummerkødet ud?” spørger Jonas sin kokkefaglærer, Jesper Kaad.  Kokkeeleven er mødt ind i køkkenet kokken 8 på en grå novemberdag – klokken 11 skal han videre til mester, hvor han er på arbejde indtil klokken 23. Altså en arbejdsdag på 15 timer.

“Når man vil det nok, er det ikke noget problem,” fortæller han.

Den genstridige hummer bliver i første omgang forsøgt fjernet rå. Dagen efter er Jonas igen i køkkenet – med en ny tilgang til hummeren. “Jeg dypper den hurtigt i kogende vand, så slipper den nemmere,” forklarer han. Ifølge Jonas’ mester er det et særkende ved Jonas. Han giver ikke op, men går til opgaverne med nysgerrighed, stædighed og et ønske om at blive ved med at gøre det bedre.

Den genstridige hummer skulle i øvrigt forvandles til en fars – uden at blive tør. Farsen blev sidenhen forenet med læskende sølvbeder og rullet ind i en fladfisk. Den skønne rulle serveres sammen med en fiskeconsommé. Det er ét af de faste elementer, Jonas kender forud for konkurrencen.

Lau Joh Blytt Haubro, tømrerelev og i lære hos Mester Madsen i Præstø.

Der er tænkt på alle detaljer forud for weekendens mesterskaber. 14 dage før konkurrencen er mester, Anders Madsen, på visit i Laus hule på skolen, hvor han og faglærer Michael Thage har bygget et mobilt værksted, der svarer nøjagtig til de kvadratmeter, han får til rådighed under konkurrencen. Kun en tåbe frygter ikke de skævheder eventuelle savsmuldsrester kan afsætte, så værkstedet er både savet i facet og har fået lak.

Mester Madsen er ingen novice udi Skills. I 2016 og 2017 vandt virksomhedens snedkerlærling, Frederik Riber. Om Lau siger mester:

“Han er ekstremt dygtig, klog og grundig. Han er også en stille fyr, utroligt behagelig og flittig.”

“Jeg konkurrerer nok mest med mig selv, men det er klart, at jeg gerne vil vinde. Ellers var jeg ikke med,” forsikrer det unge tømrertalent, der siden regionsmesterskaberne har trænet intensivt under faglærer Michael Thage.

Nicklas Lüdiksen, automatiktekniker og i lære hos C&H System A/S i Næstved

For Nicklas Lüdiksen er det 2. gang, han skal prøve kræfter med DM i skills. Han deltog sidste år i Næstved Arena og fik en masse erfaring med konkurrenceelementet.

“Det var stressende, men sjovt at være med. Sidste år lavede jeg nogle fejl, der var også noget med et af komponenterne…”
Faglærer Per Stefaniuk supplerer:
”Han blev kastet ud i noget, han aldrig havde prøvet og først skulle gennemgå på næste hovedforløb. Nu har han lært at arbejde med sådan noget her,” forklarer han og peger på et anlæg med væske, der kan pumpes fra en beholder til en anden. Nicklas står med andre ord stærkere i år end sidste år.
”Jeg tror godt, jeg kunne vinde, men det er helt vildt svært at vide noget om. Vi aner ikke, hvor gode de andre er,” siger han.  Men at Nicklas er god, er de slet ikke i tvivl om på hans læreplads C&H System A/S, hvor Rasmus Graff er lærlingeansvarlig:

“Nicklas har rigtig meget gåpåmod og lader sig ikke påvirke af andet, end det han skal. Selvom han er ung, udfordrer han os og tager teten – selv når vi sender ham til Tyskland efter kun et år som lærling. Nicklas er sådan en, alle bare gerne vil have med på opgave!”

For virksomheden har det haft stor betydning at deltage i Skills. Hvor der førhen var mangel på kvalificerede lærlinge, har de i år måttet sige nej til flere elever:

“Det er en luksus-situation, ” jubler Charlotte Bach Petersen fra C&H System A/S