”Aj, en flot bluse!” – Tak, den er lavet af halm”

Vi har fået ny bil
2. juni 2021
Tillykke til nye elektrikere
4. juni 2021
Vis alle

”Aj, en flot bluse!” – Tak, den er lavet af halm”

Sådan kan det meget vel lyde i fremtiden, med hjælp fra HTX studerende fra Nykøbing F. og virksomheder på Lolland og Falster, der har deltaget i BIO-CAS projektet, hvor der blandt andet blev arbejdet på at fremstille tekstil ud af frøgræs.

HTX eleverne har, i samarbejde med Århus Universitet og Syddansk Universitet, lavet forsøg inden for bæredygtighed og grøn omstilling. Målet var både at give eleverne det ypperste inden for laboratorieudstyr samt forskere at arbejde med, men også at motivere eleverne til forhåbentligt at fortsætte arbejdet med bæredygtighed og grøn omstilling i fremtiden.

Fokus på Lolland Falster

At det lige er Lolland og Falster der er i fokus, er ingen tilfældighed: Her er der gode dyrkningsforhold og en innovativ ånd. Det undrer derfor ikke, at mange virksomheder har rettet blikket mod netop Lolland og Falster: Én virksomhed har planer om at bruge sukkeroer i fremstilling af bæredygtig emballage og både DFL og Designskolen er meget interesserede projekter omhandlende udvinding af tekstil fra frøgræs.

Så forhåbentlig går vi snart i tøj, der har groet på naboens mark mens vi drikker af kopper lavet af sukkeroer.

Faktaboks:

BIO-CAS er et EU støttet Interregprojekt der arbejder med Biokaskade Alliancer. Biokaskade betyder at man arbejder på at få de mest værdifulde komponenter ud af biomassen til fremstilling af f.eks tekstil, medicin og emballage. Den resterende biomasse udnyttes også til eksempelvis biogas.

BIO CAS projektet har 18 partnere fra 4 lande. Blandt de danske aktører er CELF, Århus Universitet, Syddansk Universitet, Agrovi, Business Lolland Falster, Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund og World Perfect.