Tillykke til nye synsinspektører
8. juli 2022
Tillykke til et hold nye elektrikere
1. september 2022
Vis alle

Sunde unge på CELF

Projektet ’Sunde unge gennemfører uddannelse’ er et projekt, der sætter fokus på unges mentale og fysiske sundhed og som er støttet af midler fra Region Sjælland, Sygeforsikring Danmark og Femern A/S. Emnet sundhed går selvfølgelig igen i kosten, og derfor er kantinen på CELF også en stor del af dette projekt.

I maj 2022 blev CELF beriget med fem plantekasser, der blev plantet til af en elev. Plantekasserne står ude foran kantinen og indeholder en masse forskellige krydderurter, der ifølge kantinechefen Cecilie kan bidrage til mere end bare smag i retterne: ”Plantekasserne giver eleverne en meget bedre forståelse af, hvor tingene kommer fra. Nogle har måske kun set persillen i sovsen, men har ingen ide om, hvordan persille egentlig ser ud og hvor det kommer fra.” Derudover går kantinechefen med et ønske om, at plantekasserne kan være med til at skabe et bedre fællesskab, og gøre det lille udeområde til et samlingssted her til sommer: ”Når først krydderurterne rigtig er vokset, og det begynder at dufte så dejligt, er det jo et perfekt sted at kunne sidde med sine venner eller lave sine lektier.” Og den lille terrasse er bestemt oplagt til at være et sted, man sidder, når solen er fremme. Samtidig kan dette lille område også bidrage til undervisningen for kokkene, ernæringsassistenterne og bagerne: ”mit ønske er at få et samarbejde med uddannelserne og kunne lære af hinanden,” fortæller Cecilie. På den måde kan eleverne evt. få en bredere viden inde for de forskellige smage. De har en mulighed for at gå ned og dufte og smage på friske krydderurter og se hvordan de ser ud.

Som en del af projektet, har menuen også ændret sig i kantinen. Grøntsager er der kommet flere af, og sovs-og-kartofler-retter er ikke længere det, der serveres mest af. ”Der er virkelig kommet nye retter ind i billedet, med nye smage og en masse sunde komponenter,” fortæller kantinechefen. For noget af personalet har det dog været lidt svært, pludselig at skulle lave så meget nyt mad, men det er en udfordring, de gerne tager op. Selv er Cecilie vant til at leve sundt og går også op i at maden skal være sund og kunne give energi til en hel dag.

”Vi skal også være med til at lære eleverne om mad, hvad der er godt, når man skal en hel dag i skole. Vi skal lære dem nye smage og give dem mere viden om, hvor tingene kommer fra. Nogle af eleverne er måske vant til fastfood og færdigretter og har ingen anelse om, hvad det egentlig er, de sidder og spiser.” I forbindelse med projektet, har de i kantinen forsøgt at rykke rundt, så sodavand og slik ikke længere er det første du møder, når du skal ind og købe frokost. Det handler nu om at lede opmærksomheden hen på de sunde alternativer. Kantinechefen gør det dog klart ”at det selvfølgelig ikke skal være sådan, så man ikke kan købe sig en kold Cola, men de usunde varer skal helt klart udfases.”

”Jeg håber at kantinen kan blive det nye mødested for vores elever,” siger Cecilie og fortæller om, hvordan de i kantinens områder har prøvet at lave ændringer, med de ting de allerede har. Her har de bl.a. forsøgt med runde borde, for at skabe mere samtale, lavet færre siddepladser, så de tvinges til at sætte sig sammen, og så er der kommet musik i højtalerne. ”Det skal være her eleverne kommer og spiser, snakker med sine venner og blandes med de andre klasser. Vores erhvervsskoleelever går ikke, som man gør på et almindeligt gymnasie, i skole sammen hele tiden, fordi de i nogle perioder er ude i praktik. Derfor skal kantinen kunne være et samlingssted, når de er tilbage på skole.” Kantinechefen har allerede kunne mærke forskel, efter de har rykket rundt, nu er der flere, der sætter sig.

Cecilie har et ønske om en dag at kunne tage en del af køkkenet med ud i spiseområdet, så eleverne kan se, hvordan man nemt kan lave sund mad. På den måde får de et bedre forhold til den mad, de spiser. Derudover håber hun, at man med projektet kan hjælpe de elever, der normalt har svært ved at stå op og tage i skole: ”hvis vi nu kunne servere dem en god morgenmad, så de får en god start på dagen og bliver klar til en skoledag.” Kantinen på CELF, der også er en verdensmålsskole, har altså gode visioner for, hvad de skal bidrage med, så eleverne både får en sundere kost og en sundere trivsel.