Projektet ’Sunde unge gennemfører uddannelse’ er et projekt, der sætter fokus på unges mentale og fysiske sundhed og som er støttet af midler fra Region Sjælland, Sygeforsikring Danmark og Femern A/S. Emnet sundhed går selvfølgelig igen i kosten, og derfor er kantinen på CELF også en stor del af dette projekt.
I maj 2022 blev CELF beriget med fem plantekasser, der blev plantet til af en elev. Plantekasserne står ude foran kantinen og indeholder en masse forskellige krydderurter, der ifølge kantinechefen Cecilie kan bidrage til mere end bare smag i retterne: ”Plantekasserne giver eleverne en meget bedre forståelse af, hvor tingene kommer fra. Nogle har måske kun set persillen i sovsen, men har ingen ide om, hvordan persille egentlig ser ud og hvor det kommer fra.” Derudover går kantinechefen med et ønske om, at plantekasserne kan være med til at skabe et bedre fællesskab, og gøre det lille udeområde til et samlingssted her til sommer: ”Når først krydderurterne rigtig er vokset, og det begynder at dufte så dejligt, er det jo et perfekt sted at kunne sidde med sine venner eller lave sine lektier.” Og den lille terrasse er bestemt oplagt til at være et sted, man sidder, når solen er fremme. Samtidig kan dette lille område også bidrage til undervisningen for kokkene, ernæringsassistenterne og bagerne: ”mit ønske er at få et samarbejde med uddannelserne og kunne lære af hinanden,” fortæller Cecilie. På den måde kan eleverne evt. få en bredere viden inde for de forskellige smage. De har en mulighed for at gå ned og dufte og smage på friske krydderurter og se hvordan de ser ud.
Som en del af projektet, har menuen også ændret sig i kantinen. Grøntsager er der kommet flere af, og sovs-og-kartofler-retter er ikke længere det, der serveres mest af. ”Der er virkelig kommet nye retter ind i billedet, med nye smage og en masse sunde komponenter,” fortæller kantinechefen. For noget af personalet har det dog været lidt svært, pludselig at skulle lave så meget nyt mad, men det er en udfordring, de gerne tager op. Selv er Cecilie vant til at leve sundt og går også op i at maden skal være sund og kunne give energi til en hel dag.